sâmbătă, 3 mai 2014

Hatice Sultan

Hatice Sultan, (1496-1538)  a fost o printesa otomana , fiica sultanului Selim I și fiica sultanei Ayșe Hafsa . Ea a fost sora sultanului Suleiman Magnificul .


Hatice Sultan sa născut în 1496. În primul rând, ea sa căsătorit cu Iskender Pașa, dar a devenit vaduva de la moartea sa. Apoi, ea sa căsătorit cu Pargalı Ibrahim Pașa , care a fost Marele Vizir din 1523 și a rămas în birou timp de 13 ani, dar în 1536 a fost executat de către sultan și proprietatea sa a fost confiscată de către stat. Cuplul a avut doi copii Huricihan si Osman . Ea au trăit în palatul ei, împreună cu copiii ei. Hatice a murit în 1538.


Izvoarele otomane susțin că sultanul Suleyman nu a avut o soră pe nume Hatice..În memoriile lui  Matrakçı Nasuh, nu găsim nici măcar un rînd scris despre așa zisa soră a sultanului  Suleyman, Hatice. Scenariști și istoricii care lucrează la acest serial ar fi știut acest lucru dacă ar fi consultat documentele care se păstrează astăzi la Palatul otoman Dolma Bahçe și Palatul Palatul Topkapi. Ei, însă au preferat să se inspire din arhivele Ocidentului.

 Deși în realitate, nu a fost, iar drept dovadă servesc documentele păstrate la Topkapi. istoricul turc Yavuz Bahadyroglu a dezvăluit tuturor motivul rivalității dintre Pragali Ibrahim Pasha și Hurrem Sultan. “Ibrahim o iubea la nebunie pe Hurrem, dar dragostea lui nu a fost niciodată reciprocă, de aici și rivalitatea dintre ei.  Hurrem nu-l putea iubi pe Ibrahim atît timp cît avea în preajma ei un bărbat ca Suleyman. Hurrem știa de sentimentele lui Ibrahim.  Cînd sultan Suleyman  a aflat despre sentimentele lui, aceasta a fost picătura care a umplut paharul. , a declarat istoricul turc.Ibrahim s-a căsătorit cu sora sultanului  Hatice, iar la baza acestei căsnicii nu a stat niciodată dragostea, ci numai interesul politic. Suleyman și Ibrahim au fost prieteni apropiați.

Hatice Sultan
SoțIskender Pașa
Pargalı Ibrahim Pasha


CasăCasa de Osman
TatăSelim I
MamăAyșe Hafsa Sultan
Născut1496
Edirne , Imperiul Otoman
Decedat1538 (varsta de 41-42)
Constantinopolul , Imperiul Otoman
ReligieIslam






































Niciun comentariu: